EXHIBITION AT GUMBOSTRAND KONST & FORM 13.6 - 1.9.2024

#irideforcancer


 

Syyskuussa 2017 Laura Annala kuunteli lääkärin antamaa diagnoosia, jollaista kukaan ei tahdo kuulla. “-Pääsi magneettikuvissa näkyy kasvain.”
Helmikuussa 2018, muutama viikko neurokirurgisen leikkauksen jälkeen varmistui tieto, kasvain oli gr3 – diagnoosina pahanlaatuinen aivosyöpä. Leikkaus oli onnistunut mutta päälle suositeltiin täyttä hoitokierrosta.
Säde- ja sytostaattihoidot veisivät koko loppuvuoden. Tällaisella diagnoosilla on tilastollisesti 25-30% mahdollisuus olla elossa viiden vuoden kuluttua diagnoosista.
Kotona 1,5 vuotias pieni poika, oma yritys, ura kouluttajana. Lauran kalenterit olivat olleet työntäyteisiä ja täysiä koko hänen aikuisen elämänsä ajan. Leikkaus ja hoidot jättivät jälkensä. Töihin paluu ei ollut enää mahdollista kroonisten pääkipujen ja uupumisen vuoksi, oikea käsi ei totellut. Laura joutui luopumaan yrityksestään, ammatistaan ja urastaan. Päätavoitteeksi jäi olla mahdollisimman hyvä ja jaksava äiti ja edes välttävä puoliso.
Viisi vuotta myöhemmin puolen vuoden välein otettavat kontrollikuvat ovat pysyneet puhtaana. Tiedostaen, että jokaisena vuonna joka kolmas suomalainen saa syöpädiagnoosin, pitää hän tärkeänä puhua sairaudestaan avoimesti. Elämässä eteenpäin meneminen ei tarkoita sitä, että pitäisi unohtaa mistä on tultu.

Urheilusta tuli Lauralle tärkeää vasta aikuisella iällä. Päänsärkyjen ja aivovamman vuoksi harrastaminen on ollut katkonaista ja vaikeaa. Välillä jopa katkeran kipeä muistutus, että kehosi ei ole enää entisellään. Syksyllä 2019 Laura aloitti sähkömaastopyöräilyn, rymysi ja kaatuili metsässä läpi talven ja tuli ulos kevääseen tuuli hiuksissaan ja hymy sisällään. Viimein hän pystyi liikkumaan ilman suorituksesta seuraavaa lamaannuttavaa kuormitusta.
Heinäkuussa hänenen vertaisensa, nuori äiti kuten hänkin laittoi viestin siirtymisestään saattohoitoon. Surullisena ja avuttomana Laura ajoi metsässä itkien. Lopulta hänen päässään alkoi muodostua suunnitelma. Ajan koska voin. #irideforcancer syntyi ja sen jälkeen asiat etenivätkin nopeasti. Pyöräily yhteisön avulla Laura asetti tavoitteekseen osallistua pyöräilytapahtumaan ja ajaa 140km Nordic Gravel tapahtumassa. Syyskuussa hän ylitti maaliviivan kyyneleet silmissä. Keräys tuplasi tavoitteensa. Kuudessa viikossa Laura keräsi 20 000€ euroa lahjoituksia Syöpäsäätiölle.

Keräys jatkuu yhä osoitteessa

https://kerays.syopasaatio.fi/participant/irideforcancer

 

Irideforcancer

Voit myös ostaa Because I can tarroja näiden verkkosivujen Other -osion välilehdeltä. Jokaisesta tarrapaketista ohjataan 5€ Syöpäsäätiölle.